گزارش کاراموزی بررسی آسانسور

دسته بندي : فنی و مهندسی » صنایع
گزارش کاراموزي بررسي آسانسور در 30 صفحه ورد قابل ويرايش


مقدمه

با كمي تامل به تاريخ صنعت و تغيير و تحولات به وجود آمده در علم بشري در طي اين سالها و پس از انقلاب صنعتي مي بينيم كه بشر همواره از علم به عنوان يك فاكتور بسيار مهم در جهت پاسخگويي به بسياري از مجهولات دنياي اطراف خود بكار مي برد . و همچنين از علم خود در جهت ايجاد راحتي و انجام سريع‌تر امور و در نهايت سرعت بخشيدن به زندگي انسان بهره برده و مي برد و در اين ميان يكي از آن ابزاري كه در سايه تلاش علمي بشر در خدمت انسان به كمك تعلق بشر در آمده صنعت ساخت و طراحي و نصب آسانسور است كه نقش بسزائي در بسياري از امور زندگي و كمك به انسان دارد . مانند حمل بارهاي سنگين و حمل بارهاي بيمارستاني و حمل مسافرين در ساختمان بالاي 5 طبقه به ويژه آسمان خراش و برج ها و حمل مصالح و بسياري از كارهايي كه در صورت نبودن آن انسانمي بايستي رنج محنت بسيار متحمل مي شد براي انجام آن .

در پايان اينجانب سعي كردم با جمع آوري برخي از اطلاعات مفيد در رابطه با اجزاء و ساختمان آسانسور و مراحل نصب و مراكز فروض قطعات و قيمتهاي آنها و بررسي خصوصيات مكاني كارگاه آسانسور بتوانم قدمي هر چند ناچيز در جهت اطلاع رساني به افراد مشتاق اين صنعت پويا به ويژه قشر دانشجو برداشته باشم .

و در اينجا از استاد محترم جناب آقاي مهندس اسحاقي كه مرا در اين پروژه ياري دادند كمال تشكر وسپاس قلبي خود را ابراز مي دارم .



تعريف آسانسور : آسانسور وسيله اي دائمي براي بالا بردن بين و سطح توقف يا بيشتر است . اين وسيله شامل كابين براي حمل مسافرين و يا بار است كه حداقل قسمتي از آن در داخل ريلهاي راهنماي صلب كه به صورت عمودي با مورب با زاويه كمتر از درجه نسبت به محور قائم نصب شده حركت مي كند .



طبقه بندي آسانسورها بر اساس نوع رانش :

1-آسانسور برقي

2-آسانسور هيدروليكي

3-آسانسور پنوماتيكي



ويژگي هاي آسانسور هيدروليك :

آسانسور هاي هيدروليك در ظرفيت هاي مختلف با طول مسير حركت كم به كار گرفته مي شوند و معمولاً در ظرفيت هاي بالا نسبت به انواع كششي مقرون به صرفه تر مي باشند ، حركت نرم و روان و قابليت تنظيم سرعت ، دقت توقف در تراز طبقه ، شروع و خاتمه حركت بدون شوك از مزاياي اين نوع آسانسورها مي باشد . عدم نياز به پيش بيني موتورخانه در بالاي چاه و امكان قرار دادن آن در فضاي دورتري از چاه نيز از مزيتهاي اين نوع مي‌باشد .

سيستم محركه آسانسورهاي هيدروليك مي تواند از نوع مستقيم يا غيرمستقيم باشد . در نوع مستقيم جك مستقيماً به يوك كابين متصل مي گردد و در نوع غيرمستقيم از طريق حركت سيم بكسل متصل به يوك كابين موجب جابجايي آن مي شود در صورتيكه سيستم از نوع مستقيم باشد جك بايد داراي شير اطمينان مخصوص باشد در صورتيكه از نوع غيرمستقيم باشد كابين بايد مجهز به سيستم ترمز اضطراري (پاراشوت) و كاورنر باشد .

در صورتيكه بيش از يك جك براي جابجايي كابين بكار رود بايد بنحوي به همديگر مرتبط شوند كه فشار روغن آنها همواره يكسان باشد .

در صورتيكه آسانسور هيدروليك از نوعي باشد كه نياز به حفر چاه جهت استقرار جك باشد بايد پيش بيني لازم جهت حفر اين چاه به عمل آيد .

چاه جك (در صورت وجود) بايد نسبت به نفوذ آب مقاوم شده و با دقت شاقولي 25 ميلي متر در ارتفاع 3 متر اجرا گردد .

ابعاد و نحوه اجراي چاه جك و يا سازه هاي مختلف اطراف چاه آسانسور (متناسب با نوع جك و سيستم حركت كابين) بايد از شركتهاي معتبر آسانسور اخذ شود .

ساير الزامان مانند محاسبه تعداد ، ظرفيت ، جابجايي كه براي آسانسورهاي كششي مقرر شده ، براي آسانسورهاي هيدروليك نيز لازم الاجرا مي باشد .



آسانسور برقي ممكن است داراي :

الف : رانش كششي (Traction Drive) : كه سيم بكسل را بعلت اصطكاك با شيارهاي قلكه كششي كه متصل به گيربكس است به حركت در مي آيد .

ب : رانش مثبت : كه آسانسور توسط زنجير يا سيم بكسل بعلل ديگري غير از اصطكاك بحركت در مي آيد .

پ : رانس با موتور مغناطيسي خطي (LSM) : كه نيروي محرك به توسط كويلهائي كه بطور خطي آرايش داده شده اند بطور مستقيم يا غيرمستقيم به كابين يا ورزنه تعادل اعمال شود .





قطعات اصلي آسانسورهاي الكتريكي عبارتند از :

الف)وسايل تعليق كاري كابين وزنه تعادل كه مي تواند سيم بكسل فولادي و يا زنجير باشد .

ب)وسيله رانش كه محرك آسانسور است و شامل :

- موتور الكتريكي

- گيربكس

- ترمز

- فلكه كششي و يا دنده زنجير

- شاسي ماشين - كوپلينگها، محورها ، ياتاقانها

پ)كابين كه مسافرين و يا بار را حمل مي كند ، شامل يوك ، كه چهار چوبي فلزي است و كابين از طريق آن به سيستم تعليق متصل مي شود ، كف كابين كه بار را نگهداري مي كند و بدنه كابين به كف متصل است .

قطعات ديگرعبارتند از :

- سيستم تعليق

- راهنماها كه باعث هدايت كابين در مسير حركت خود مي شود .

- سيستم ايمني

- درب كابين و محرك درب

ت)وزنه تعادل كه براي جبران وزن كابين و قسمتي از ظرفيت بكار مي رود .

ث)چاه آسانسور (Hoist Way)

اين فضا قسمتي يا تماماً پوشيده است و از كف چاله تا سقف (كف موتورخانه) ادامه دارد در اين فضا كابين و وزنه تعادل حركت مي كنند و شامل ريلهاي راهنما براي كابين و وزنه تعادل و درهاي طبقات و ضربه گير در كف چاه مي باشد .

ج)سيستم ايمني

يك وسيله مكانيكي است كه در صورت بروز هر گونه خرابي ، يا شل شدن سيم بكسل (زنجير تعليق) وسيله توقف و نگاهداشتن كابين و يا وزنه تعادل در روي ريل راهنما مي باشد و اگر سرعت كابين در جهت پائين رفتن از مقدار مشخص شده اي تجاوز كند اين مكانيز عمل مي نمايد ، عملكرد اين مكانيزم توسط گاورنر كه معمولاً در موتورخانه است شروع مي شود .

ج)ضربه گيرها

كابين يا وزنه از حدود تعيين شده در چاهك گذشته و امكان برخورد با كف چاهك پيش مي آيد اين وسيله از برخورد خشن جلوگيري مي نمايد . ضربه گير ممكن است از جنس پلي اورتان ، فنر يا نوع روغني انتخاب شود كه بستگي به سرعت اسمي داشته و طوري طراحي مي شود تا انرژي جنبشي كابين يا وزنه تعادل را جذب كرده (نوع فنري) و يا مستهلك نمايد .

ح)تجهيزات الكتريكي

كه شامل امكانات ايمني و روشنايي نيز مي گردد .

خ)سيستم كنترلي

يك نمونه از تجهيزات يك آسانسور برقي (رانش كششي) در شكل 1-1 نشان داده مي شود .
4ـ1ـ1 كليات

موتور و كاهنده هاي بدون چرخ دنده معمولاً براي سرعت هاي بيشتر از 2.5m/s استفاده مي شوند در حاليكه براي سرعت هاي كمتر، از گيربكس هاي داراي چرخ دنده استفاده مي شود. قبلاً از گيربكس با چرخ دنده هاي ساده استفاده مي شد ولي با پيشرفت روش هاي طراحي و توليد، چرخ دنده هاي حلزوني يك استاندارد قابل قبول مورد استفاده در گيربكس آسانسورها شد. اخيراً سازندگان با سابقه آسانسور مانند آسانسور اوتيس و ميتسوبيشي الكتريك، موتورگيربكس هائي براي سرعت تا 5 m/s با استفاده از چرخ دنده هاي مارپيچ با راندمان بالا و با دو مرحله كاهش ساخته شده اند. موتور گيربكس شامل موتور سه فاز A.C و تغيير سرعت از طريق تغيير فركانس صورت مي گيرد. درهر حال چرخ دنده هاي مارپيچ براي سرعت هاي بيشتر از 2.5m/s مصرف مي شوند و براي سرعت هاي پايين تر ازهمان چرخ دنده هاي حلزوني استفاده مي شود.

چرخ دنده هاي حلزوني گاهي اوقات هراه با تسمه و يا با يك جفت چرخ دنده ساده اضافه استفاده مي شود( آسانسور هاي كاربرد سنگين) موتور گيربكس با محرك غير مستقيم كه از تسمه 7 و يا تسمه دندانه دار استفاده مي شود بايد حداقل 3 تسمه موازي بصورت يك مجموعه داشته باشد حداقل ضريب اطمينان براي مقاومت در مقابل پاره شدن تسمه 10 مي باشد چون بجز چرخ دنده حلزوني انواع ديگر چرخ دنده بندرت استفاده مي شود نوع حلزوني را در اين فصل بررسي مي كنيم.

استفاده از كاهنده هاي حلزوني داراي مزاياي زير است:

الف) با نسبت كاهش سرعت و قدرت منتقل شده نسبت به انواع ديگر جعبه دنده ها داراي ابعاد كوچكتر و فشرده تر مي باشد.

ب) قطعات متحرك كمتري نسبت به جعبه دنده هاي ديگر دارد كه در نتيجه باعث تعمير و نگهداري آسانتري مي شود.

پ) عمل لغزش در چرخ دنده هاي حلزوني باعث عملكرد بدون صداي آنها است.

ت) داراي مقاومت بالا در مقابل ضربه مي باشد.

برخي از انواع موتور و گيربكس:

1ـ موتور وگيربكسtitan 2 ساخت شركت (titan macin corp USA)

2ـ موتور و گيربكس بالابر نوع MR14 ( شركت Kone )

3ـ موتور و گيربكس بالابر نوع MR26 ( شركت KONE )

4ـ موتور و گيربكسMB94 (Alberto sassi )

5ـ موتور و گيربكس (Elecome)

6ـ موتور و گيربكس و چرخ حلزون ( شركت بالابر اوتيس)

7ـ موتور و گيربكس( شركت Shinler )
ترمزها

5-1 انواع ترمزها

در صورت قطع برق يا قطع برق سيستم كنترل، سيستم ترمز آسانسور بايد به طور اتوماتيك عمل كند، لذا، از ترمزهاي اصطكاكي الكترومغناطيسي استفاده مي شود. اگر كابين با 125% بار نامي خود در سرعت هاي معمول خود حركت كند، ترمزها بايد قادر به توقف كامل سيستم باشند و بلافاصله سيستم را در حالت ساكن نگهدارند. شتاب منفي اين حالت نبايد بيشتر از آنچه در اثر عملكرد سيستم مكانيزم ايمني بالابر و يا توقف كابين در اثر برخورد با ضربه گيرها بوجود مي آيد باشد. ترمز معمولاً در روي محور سرعت زياد نصب مي شود( محور ترمز) زيرا در روي اين محور گشتاور لازم براي ترمز نسبتاً كم است، البته مشروط بر اينكه دور توسط وسائل مكانيكي مستقيم به محور چرخ رانش( سيلندر دنده زنجير) متصل شده باشد. با ماشين هائي كه بطريق غير مستقيم متصل هستند و از تسمه با مقطع7 و تسمه هاي دندانه دار و يا زنجير استفاده مي كنند. ترمز بايد در روي محور چرخ رانش باشد تا اگر تسمه و يا زنجير عمل نكرد ترمز عمل كرده باشد.

ترمز بايد توسط فنرهاي فشاري و يا نيروي وزن عمل كند. ترمز توسط الكترومغناطيس و يا الكتروهيدروليك بايد باز شود. اگر جريان برق قطع شود بايد حداقل دو وسيله مستقل الكتريكي كنترل كننده داشته باشد. در صورت قطع جريان برق، ترمز بايد بلافاصله عمل نمايد. هنگاميكه موتور گيربكس با يك وسيله دستي اضطراري مجهز باشد ترمز بايد طوري طراحي شده باشد كه توسط دست بتوان آن را باز كرد وبا فشار دائمي توسط نفر اين ترمز باز بماند.

كاربرد دارد.

آسانسورهاي كنارهم داراي چاه مشترك

الف ـ عرض كل چاه مشترك برابر با مجموع عرض چاههاي هر آسانسور بعلاوه ضخامت ديواره ها يا سازه هاي جدا كننده است. عرض هر ديواره حداقل 200 ميلي متر مي باشد.

ب ـ عمق چاهك برابر باعمق سريعترين آسانسور موجود در چاه مشترك مي باشد.

ج ـ حداقل ارتفاع كف آخرين توقف تا زير سقف موتورخانه برابر با ارتفاع استاندارد براي سريعترين آسانسور موجود در چاه مشترك مي باشد.

جدول شماره 1ـ آسانسورهاي مسافربرـ ابعاد مفيدـ ساختمانهاي مسكوني

جدول شماره 2ـ آسانسورهاي مسافربرـ ابعاد مفيدـ ساختمانهاي غير مسكوني

1): غير مسكوني مانند تجاري ـ اداري ـ هتل

2): در صورتيكه در ساختمان غيرمسكوني بيش از يك دستگاه آسانسور مورد نياز باشد، به شرط تامين حداقل يك دستگاه آسانسور با مشخصات اشاره شده در جدول فوق، مي توان آسانسور 4 و 6 نفره بر اساس جدول شماره 1 نيز نصب نمود.

جدول شماره 3ـ آسانسورهاي بيمارستاني ـ ابعاد مفيد

جدول شماره 4ـ آسانسورهاي خودروبرـ ابعاد مفيد

1ـ در صورتيكه در ساختمان تنها يك دستگاه آسانسور خودروبر در نظر گرفته شود ميبايست از جدول ابعاد آسانسور با ظرفيت 2500 كيلوگرم استفاده گردد.

2ـ در صورتيكه در ساختمان بيش از يك دستگاه آسانسور خودروبر پيش بيني شده باشد، حداقل يكي از آنها از جدول ابعاد آسانسور ظرفيت 2500 كيلوگرم و براي ديگري مي تواند از جدول آسانسور ظرفيت 2000 كيلوگرم استفاده نمود و مقابل ورودي آسانسور ظرفيت 2000 كيلوگرم علايم هشداردهنده ابعاد و نوع ماشين قابل استفاده نصب گردد.
پيوست 3“ نحوه محاسبه تعداد و ظرفيت آسانسورها”

مقدمه: انتخاب ظرفيت و تعداد آسانسورها يك تصميم اساسي در طراحي ساختمان است. و هر گونه اشتباهي ممكن است منجر به كاهش رضايت مسافرين به علت زمانهاي طولاني انتظار گردد و يا فضاي مفيد از ساختمان را به هدر دهد كه نتيجه هر دو ضرر اقتصادي است.

مسئوليت تعيين ظرفيت و تعداد آسانسور با مهندس طراح است وطراح شخصاً و يا توسط مشاورين، آسانسور(هاي) مناسب را بايد پيش بيني نمايد. با توجه به پيشرفت سريع تكنولوژي مخصوصاً در مبحث الكترونيك توصيه مي شود كه در محاسبات ترافيك از مشاورين متخصص در اين زمينه استفاده شود.
1ـ هدف و زمينه كاربرد

آنچه در قسمتهاي بعدي اين پيوست آمده است توصيه هايي درخصوص انتخاب آسانسور در ساختمانهاي مسكوني مي باشد كه بر مبناي ISO 4190/6 تدوين گرديده است.

با استفاده از اين مقررات تعداد و مشخصات آسانسورها در طراحي مقدماتي ساختمانهاي مسكوني معين مي گردد.

سه سطح كيفي براي سرويس دهي مطلوب مبتني بر زمان انتظار 60،80 و 100 ثانيه در طبقه اصلي ساختمان تعيين و به شرح ذيل مشخص شد اند.

ـ برنامه 60

ـ برنامه 80

ـ برنامه 100
2ـ تعاريف

2-1 طبقه اصلي:

سطحي كه معمولاً پياده ها از سطح خيابان به آن دسترسي دارند. اگر اين دسترسي به آسانسور از سطوح مختلف وجود داشته باشد، در اين صورت پائين ترين طبقه، طبقه اصلي محسوب خواهد شد.

2-2 ميانگين زمان انتظار در طبقه اصلي:

زمان متوسط بين دو نوبت حركت متوالي كابين آسانسور در طبقه اصلي مي باشد.

-3 ظرفيت جابجائي( يك يا چند آسانسور):

درصدي از جمعيت ساختمان، كه آسانسور يا آسانسورها مي توانند درزمان معيني جابجا نمايند.

2-4 زمان تئوري سفر:

زمان تئوري، مدت زماني است كه كابين آسانسور بين دورترين طبقات از هم، در حركت است( زمان سفر بخش بر سرعت مجاز)

2-5 زمان اوج( ترافيك ورودي):

حد فاصلي از روز كه آسانسورها منحصراً به منظور حمل افراد از طبقه اصلي به طبقات فوقاني مور استفاده قرار مي گيرند.

3ـ قواعد كلي

قواعد زير توصيه هايي است كه در استاندارد ISO 4190/6 آمده است و مقررات اجباري مندرج درمتن مقررات بر توصيه هاي زير ارجحيت دارند.

3-1 تعداد آسانسور ها و مشخصات آنها:

در ساختمانهاي مسكوني كه تعداد آنها از روي طبقه اصلي بيش از 3 طبقه بوده و يا فاصله بين طبقه اصلي و كف آخرين آپارتمان بيشتر از 8 متر باشد پيش بيني آسانسور توصيه مي گردد.

تعداد آسانسورها و مشخصات آنهابا بكاربردن نمودارهاي اين پيوست تعيين مي گردد. اين ضمائم برمبناي ضوابط مشروحه ذيل وموارد ارائه شده درجداول1 و2و3 به دقت تنظيم شده اند.

الف ـحد فاصلي از روز: زمان اوج ( ترافيك ورودي)

ب ـ اگر فقط يك آسانسور پيش بيني ميگردد بار مجاز آن حداقل 630 كيلوگرم و سرعت مجاز آن حداقل 0.63m/s باشد.

ج ـ در هر گروه آسانسور:

ـ سرعت مجاز هر يك از آسانسورها حداقل بايد يك متر بر ثانيه باشد.

ـ بار مجاز حداقل يكي از آسانسورها بايد 1000 كيلوگرم باشد.

3-2 ترتيب استقرار آسانسورها

آسانسورها ترجيحاً بايد كنار هم قرار گيرند. استقرار پشت به پشت آنها نيز چون مانع استفاده مناسب از سيستم كنترل خواهد بود در مجموع نامناسب است.

3-3 تيپ درها

نمودارهاي ارائه شده دراين پيوست فقط مي تواننند درمورد آسانسورهايي كه دركابين و درهاي طبقات خودكار است مورد استفاده قرار گيرند.

4ـ انتخاب برنامه

كوتاهترين زمان انتظار در طبقه اصلي بهترين كيفيت سرويس دهي آسانسور مي باشد. اين زمان انتظار تاثير مهمي روي تعداد و مشخصات آسانسورها دارد. بنابراين انتخاب برنامه بايد با مطالعه دقيقي صورت گيرد. براي ساختمانهاي مسكوني، نسبت به سطح كيفيت موردنظر آنها، زمان انتظار 60،80 و حداكثر 100 ثانيه قابل قبول مي باشد.

دسته بندی: فنی و مهندسی » صنایع

تعداد مشاهده: 2332 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 30

حجم فایل:25 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: